Thursday

Gum Paste

Pasti ramai yang ingin mencuba membuat Gum Paste sendiri kan. Cik Ana akan kongsikan resepi bagi mengahsilkan Gum Paste anda sendiri.


Gum Paste : Lily

Bahan-bahan ( Bunga dn figurines )

500gm gula ising
4-5 sudu makan air
1 sudu makan liquid glucose
1 sudu makan gam tragacanth/gumtax

Cara-cara

1. Ayak gula ising dan gam tragacanth sebanyak 3 kali. Masukkan ke dalam mixer.
2. Masukkan liquid glucose, tambahkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dengan speed perlahan.
3. Keluarkan dari mixer, uli dengan tangan hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari. Jika melekit tambahkan gula icing dan jika keras tambahkan air. Simpan didalam bekas kedap udara dan biarkan semalaman sebelum digunakan.
4. Apabila hendak menggunakannya, uli lagi dengan gula ising sehingga mendapat doh yang lembut dan boleh dibentuk.
5. Untuk mewarnakannya ambil lidi dan celup dengan pewarna, calitkan di atas doh dan uli hingga warna menjadi sekata.
6. Siap digunakan untuk membuat bunga dan figurines.


Tips : 

Kek yg tlh di hias dgn gumpaste jgn dimasukkan ke dalam peti sejuk krn akn merosakkannya. Keluarkan dulu kek dn biar suhu bilik baru dihias dgn gumpaste flowers & figurines
Jika untuk kegunaan sementara Gum paste boleh di simpan di luar pada suhu bilik (bungkus dgn plastic wrap dlm bekas kedap udara) tak perlu di simpan di dalam peti sejuk. Jika melebih 1 bulan sebaiknya bungkus dgn plastik wrap/aluminium foil dan masukkan dlm bekas kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk. Tahan selama 1 tahun. Jika di simpan di dalam peti sejuk defrost terlebih dahulu uli semula dgn sedikit gula ising/shortening/air.
















No comments:

Post a Comment