![]() |
Puding Roti Karamel |
1 tin susu cair (375 mL)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis
Bahan-Bahan Karamel
4 sudu gula
2 sudu air
Cara-cara
- Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Masukkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.
- Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang.
- Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.
- Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.
- Masak gula dan air menggunakan kaedah double boiled sampai gula larut dan likat.
- Kemudian tuangkan ke atas puding roti yang siap dikukus.
- Selepas itu, sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Selamat menjamu selera..yummi..memang sedap menjilat jari!!
No comments:
Post a Comment